Poetin geeft brieven van Albert I terug aan België
Een foto van één van de brieven Foto: BELGAONTHESPOT

Het Algemeen Rijksarchief stelt digitale kopieën ter beschikking van een reeks brieven die koning Albert I in de jaren 20 en 30 schreef aan minister Henri Jaspar. De Russische president Vladimir Poetin gaf de brieven aan Charles Michel.

De bundeling was een opmerkelijk geschenk Poetin aan Michel tijdens het staatsbezoek van onze premier in Rusland in januari. De Kanselarij van de eerste minister droeg het staatsgeschenk op 25 oktober over aan het Rijksarchief.

Het gaat om 17 handgeschreven brieven en 33 getypte losse kopieën die koning Albert I tussen 1920 en 1934 verstuurde naar Henri Jaspar, in die periode achtereenvolgens minister van Buitenlandse Zaken, eerste minister en minister van Financiën. In 1924 werd Jaspar ook minister van Staat. De brieven zijn verzameld in een bundel met op de achterzijde het opschrift ‘Lettres de roi Albert à Henri Jaspar. De décembre 1920 à janvier 1934. Appartenant à M. Jacques Henri-Jaspar. (‘Brieven van koning Albert aan Henri Jaspar. December 1920 tot januari 1934. Eigendom van M. Jacques Henri-Jaspar.’)

‘De briefwisseling getuigt van de nauwe band tussen koning Albert I en Henri Jaspar. Uit de brieven komt de invloed van de vorst op politieke kwesties duidelijk naar voren’, zegt het Rijksarchief. ‘Albert I uit zijn bezorgdheid over een aantal symbooldossiers die ook toen al hoog op de agenda stonden, zoals de verontrustende toestand van de overheidsfinanciën, de werking van de NMBS of het Catalaans eenheidsstreven.’

Hoe de brieven precies in Moskou zijn terechtgekomen, is niet duidelijk. Digitale scans van de bundel zijn te bekijken via www.arch.be/docs/jaspar.pdf.