Europees Parlement stemt in met afgeven van humanitaire visa op Europese ambassades
Het Europees Parlement in Straatsburg Foto: BELGAIMAGE

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie een humanitair visum in het leven roept dat asielzoekers in de ambassades van de lidstaten kunnen aanvragen en dat hen toegang verleent tot die lidstaat om asiel aan te vragen. Het doel is mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.

Het halfrond schaarde zich dinsdag in Straatsburg met 429 tegen 194 stemmen bij 41 onthoudingen achter een resolutie die de Europese Commissie oproept om tegen eind maart een voorstel voor een Europees humanitair visum op tafel te leggen. Dat visum zou dan aangevraagd kunnen worden in de ambassades van de lidstaten.

Volgens het halfrond zou zo’n visum de dodentol op de Middellandse Zee kunnen verminderen en mensensmokkelaars de wind uit de zeilen nemen. Het zou mensen immers in staat stellen om op een veilige en wettelijke manier naar Europa te reizen om asiel aan te vragen. Van de mensen die in Europa asiel is verleend, heeft 90 procent het continent op illegale wijze bereikt.

De parlementsleden beklemtonen wel dat de beslissing om al dan niet humanitaire visa uit te reiken de bevoegdheid van de lidstaat in kwestie blijft. Aanvragers moeten ook aantonen dat ze in eigen land wel degelijk een risico op vervolging lopen en een veiligheidsscreening ondergaan.

De Europarlementsleden van N-VA en Vlaams Belang stemden tegen de resolutie. CD&V onthield zich. PS, SP.A, MR, Open Vld, cdH, Ecolo en Groen steunden de tekst.