PS had ‘teleurstellend gesprek’ met de premier
Laaouej verlaat teleurgesteld het gesprek met premier Michel. Foto: belga

Het gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was ‘teleurstellend’. ‘Ik denk niet dat de premier begrijpt in welke politieke urgentie hij zich bevindt’, aldus Laaouej.

De premier werkt dinsdag zijn lijstje af van fracties met wie hij gesprekken voert over het verdere verloop van de werkzaamheden tijdens de komende weken en maanden. Eerder sprak hij onder meer met de N-VA – die partij bleef discreet over de gesprekken.

De PS niet. PS-fractieleider Laaouej had het na afloop over een ‘teleurstellend’ onderhoud. ‘Ik heb geen enkel engagement gehoord over een echte breuk. Politiek blijft de premier consulteren, zelfs onderhandelen, met de N-VA. Maar ook met het asociaal beleid dat tot vandaag werd gevoerd, is er geen breuk. Niets over een daling van de btw op elektriciteit, over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar die niemand snapt, over de zware beroepen, enz.’

Over een motie van wantrouwen zegt de PS niets. De partij wil daarover nog geen uitspraken doen. Wel preciseerde fractieleider Laaouej dat zijn partij ‘niet de kruk zal zijn van een wankele regering’.

Vandaag praat de premier nog met Open VLD, waarna dinsdag de SP.A en Ecolo-Groen langskomen. Woensdag gaan de gesprekken voort met het CDH. David Clarinval (MR) sloot niet uit dat er nog een tweede ronde volgt. In elk geval is er tot dinsdag tijd gekocht. Dan staan interpellaties ingeschreven, waaraan eventueel moties kunnen worden gekoppeld.

Morgen staat er wel een belangrijk parlementair debat op de agenda. Daarin krijgen de grote fracties een kwartier lang om hun standpunt over deze vernieuwde regering te duiden. De kleinere fracties krijgen vijf minuten.