Time roept vervolgde en vermoorde journalisten uit tot ‘Personen van het Jaar 2018’
De gedode Saudische journalist Jamal Khashoggi Foto: Time

De gedode Saudische journalist Jamal Khashoggi en andere journalisten zijn dinsdag door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen als de ‘Personen van het Jaar 2018’.

Time Magazine roemt de op 2 oktober in Istanbul vermoorde Khashoggi en verschillende gevangengenomen en vervolgde journalisten in onder meer Bangladesh, Myanmar en de Filipijnen in een coververhaal met de titel ‘De Hoeders en de Strijd tegen Waarheid.’

De 55-jarige Filipijnse journaliste Maria Ressa wordt bijvoorbeeld gelauwerd om haar verslaggeving over de bloedige drugsoorlog die wordt uitgevochten door de Filipijnse president Rodrigo Duterte, en die al aan 12.000 mensen het leven kostte. In november beschuldigde de regering-Duterte de nieuwswebsite van Ressa van belastingfraude, waardoor ze tot tien jaar gevangenisstraf kan krijgen.

Time gedenkt ook de gedetineerde Myanmarese journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo, in dienst van persbureau Reuters, en de redactie van het plaatselijke Amerikaanse dagblad Capital Gazette. Daarvan zijn vijf verslaggevers omgekomen bij een aanval op 28 juni in Annapolis, in de staat Maryland.

‘De despoten op deze wereld zien er misschien wel krachtig uit, maar leven met angst voor hun volk. Echte kracht is te zien bij diegenen die het aandurven om te schrijven over wat zij zien gebeuren’, zo schrijft Time op zijn website.

Andere genomineerden

De andere genomineerden voor de titel van 'Persoon/Personen van het Jaar' waren de Amerikaanse president Donald Trump (die het al in 2016 tot Persoon van het Jaar schopte), zijn Russische collega Vladimir Poetin, de migrantenfamilies die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens van elkaar werden gescheiden, speciaal aanklager Robert Mueller, de Amerikaanse studenten die strijden voor strengere wapenwetgeving en Christine Blasey Ford, de vrouw die de Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigde van verkrachting.

Vorig jaar werden de vrouwen achter de #MeToo-beweging door Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig