Michel II kan nog minstens een week door
Foto: Bart Dewaele

Morgen ondervraagt de Kamer premier Michel over zijn minderheidsregering. Ten vroegste volgende week wordt er mogelijk gestemd over moties van vertrouwen of wantrouwen.

Vanmiddag kwamen de leiders van de verschillende Kamerfracties bij elkaar. De verzamelde oppositie vindt dat Michel opnieuw het vertrouwen van de Kamer moet krijgen voor zijn nieuwe regering. Coalitiepartijen MR, CD&V en Open VLD zeggen dat er geen sprake is van een nieuwe regering.

De zogenaamde conferentie van voorzitters besliste om morgen een plenaire debat te houden waarin de grote fracties een kwartier lang hun standpunt kunnen verduidelijken. De kleinere fracties krijgen vijf minuten. Dat vernam De Standaard bij de verschillende fracties.

De oppositie zal wellicht opnieuw om een vertrouwensstemming vragen. Vervolgens krijgt de premier de kans om op de opgeworpen vragen te antwoorden. ‘Hij zal moeten uitleggen hoe hij te werk zal gaan’, klinkt het. Daarna krijgen de fracties het laatste woord.

Volgens Groen zal er morgen ook gedebatteerd worden over de COP24, de klimaatconferentie die momenteel plaatsvindt in het Poolse Katowice.

Moties pas volgende week

De partijen spraken af dat de stemmingen over mogelijke moties pas volgende week plaatsvinden. Dus tenzij Michel vroeger zelf alsnog het vertrouwen vraagt, wat onwaarschijnlijk is, krijgt hij een week respijt. Zo koopt de regering de tijd om met de oppositie te overleggen over mogelijke samenwerkingsvormen.

Donderdag volgt dan een normale plenaire zitting. Vandaag en morgen gaan de geplande commissievergaderingen door, maar de wetsontwerpen ingediend door de regering worden voorlopig niet behandeld. Wetsvoorstellen van parlementairen, resoluties, of andere parlementaire activiteiten staan wel op de agenda.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig