Kasteel van Marienburg (bijna) verkocht voor één euro
Foto: Getty Images

Prins Ernst August Junior van Hannover wil het kasteel van Marienburg voor de symbolische prijs van één euro verkopen aan het ministerie van Cultuur van Nedersaksen. Alleen zijn vader ligt nog dwars.

Het kasteel van Marienburg, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van het Duitse Hannover, is al anderhalve eeuw in het bezit van de familie Hannover en trekt jaarlijks 200.000 bezoekers. Maar het neogotische kasteel moet dringend gerenoveerd worden, vooral aan de funderingen zijn heel wat kosten. De totale prijs van de renovatiewerken wordt geschat op 28 miljoen euro.

Deelstaat Nedersaksen zal die kosten op zich nemen en wordt in ruil voor één euro eigenaar van het kasteel, zo heeft prins Ernst August Junior van Hannover bevestigd. Ze betalen de familie ook twee miljoen euro voor meubels en kunstwerken die in het kasteel zullen blijven staan. De familie zal in ruil voor zes miljoen euro kunstwerken schenken aan een liefdadigheidsfonds.

De verkoop werd evenwel on hold gezet na een klacht van prins Ernst August van Hannover, de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco. Hij had het kasteel in 2004 aan zijn oudste zoon geschonken, samen met enkele andere eigendommen, maar probeert die donatie al een jaar ongedaan te maken. Minister van Cultuur Björn Thümler heeft de zoon nu gevraagd om de situatie op te helderen voor de verkoop officieel kan worden bekrachtigd. Ernst August Junior van Hannover verzekert Duitse media dat hij de rechtmatige eigenaar is van het kasteel.

Zomerresidentie

Het kasteel werd in 1860 afgewerkt, het was een cadeau van koning George V van Hannover aan zijn echtgenote Marie (vandaar ook de naam). Lang hebben ze niet van kunnen genieten van hun zomerresidentie, want enkele jaren later werd Hannover geannexeerd aan Pruisen en werd het kasteel verlaten. Pas op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel heroverd. In 1954 werden grote delen opengesteld voor het publiek.