Studentenclub Reuzegom houdt op te bestaan na dood student
Foto: rr

De studentenclub Reuzegom heeft zichzelf ontbonden. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Alle andere studentenclubs die wel nog deel uitmaken van het Seniorenkonvent hebben dinsdag een aangescherpt (doop)charter van de KU Leuven ondertekend.

Een van de schachten van Reuzegom, de twintigjarige Sanda D. uit Edegem, raakte afgelopen woensdag in een coma na een uit de hand gelopen studentendoop. Hij overleed vrijdagmiddag.

Een autopsie moet nog uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is, maar er is geweten dat hij een grote hoeveelheid visolie moest drinken. Bij een te grote inname van visolie houdt het lichaam veel vocht vast, waardoor de hersenen zwellen en de organen uitvallen. Al snel werd hij, samen met twee andere schachten, onwel. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. Op de spoeddienst zou D. in coma zijn geraakt en een hartstilstand hebben gekregen. Hij werd gereanimeerd en met een ambulance naar het UZ Antwerpen gevoerd, maar overleed daar.

De Leuvense rector Luc Sels zat naar aanleiding van dat overlijden dinsdagmiddag samen met alle Leuvense studentenclubs, met de bedoeling hen een aangescherpt (doop)charter te laten ondertekenen. Alle studentenclubs die deel uitmaken van het Seniorenkonvent Leuven hebben dat charter ook ondertekend. Wie niet wou tekenen, krijgt geen sanctie. Maar als je een doop organiseert en op voorhand al laat weten dat je de nodige veiligheidsmaatregelen niet wilt nemen, dan wordt de doop door de universiteit beschouwd als 'niet conform het tuchtreglement' en dan kan er een sanctie volgen.

Studentenclub Reuzegom had echter nog voor dat overleg al besloten zichzelf te ontbinden, en bestaat dus niet meer. Daarvoor al had Seniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse studentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, de erkenning van Reuzegom ‘met onmiddellijke ingang’ ingetrokken.

Niet onbesproken

Reuzegom was een kleine, elitaire studentenvereniging in Leuven die gericht was op studenten uit het Antwerpse. De club was niet onbesproken. Reuzegom kwam onder meer in opspraak in 2013 nadat Gaia een filmpje had verspreid waarop te zien is hoe enkele jongeren een biggetje doodschoten. Ook ontving Gaia een klacht omdat nieuwe Reuzegom-leden een semester lang voor een konijn moesten zorgen om het nadien eigenhandig te slachten en op te eten.

Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer de politicus en advocaat Hugo Schiltz (1927-2006), in de jaren zeventig en tachtig de voorman van de toenmalige Volksunie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig