Iran bevestigt test met ballistische raket
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Foto: REUTERS

Iran heeft naar eigen zeggen onlangs een ballistische raket getest. De bevelhebber van de luchtmacht van de Revolutionaire Garde, Amir-Ali Hadsjisadeh, voegde er dinsdag volgens het persbureau Fars aan toe dat zijn land jaarlijks veertig tot vijftig raketten test. ‘Dat is ons legitiem recht ter verdediging van het land’. Iran heeft voor deze proeven geen toelating van het buitenland nodig.

Het was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die de test van 1 december met een raket voor de middellange afstand bekend heeft gemaakt. Hij wreef Teheran aan hiermee gezondigd te hebben tegen resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad.

Tot nu toe had Iran de test niet bevestigd. Beschuldigingen van het Westen en in het bijzonder de VS aangaande zijn raketprogramma heeft Teheran steeds van de hand gewezen. De islamitische republiek ziet in de tests ook geen schending van de VN-resolutie, omdat die raketten in Iran zo gebouwd zijn dat ze geen kernkop kunnen meevoeren. Bovendien dienen ze enkel ter verdediging van de Iraanse grens en vormen ze geen bedreiging voor andere staten in de regio, zegt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.