Werkgevers vrezen dat economische groei stilvalt
Pieter Timmermans, ceo VBO: Een harde Brexit zal België op termijn 2,4 procent van zijn bbp kosten. Foto: BART DEWAELE

Pieter Timmermans van het VBO vraagt de politici de regeringsdossiers die in de pijplijn zitten, goed te keuren. De jobsdeal, het mobiliteitsbudget en de welvaartsenveloppe moeten er komen. ‘Januari wordt een heel belangrijke maand.’

Volgens Timmermans, gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie VBO, wordt januari een belangrijke maand. Hij hoopt dat er een verantwoord interprofessioneel akkoord afgesloten kan worden door de sociale partners. ‘Dat er geen ruimte is voor een loonsverhoging is fake news’, zegt Timmermans. ‘Maar voor sommigen zal het wellicht nooit genoeg zijn. Er is ruimte maar we gaan niet meewerken aan de afbraak van datgene dat de laatste vier jaar is opgebouwd.’

Voor het VBO moet de regering de dossiers die in de pijplijn zitten, goedkeuren - waar nodig met de steun van het parlement. Hij verwacht niet dat een regering in de maanden voor de verkiezingen nog veel nieuwe werven kan opstarten, maar afwerken wat al is afgesproken, is cruciaal voor hem.

Veel voor gezinnen

Volgens Timmermans zit daar ook veel in voor de gezinnen. ‘In januari is er de belastingverlaging voor de gezinnen. We hopen op een interprofessioneel akkoord én er is de toekenning van de welvaartsenveloppe.’ Het VBO pleit ervoor de 600 miljoen euro van de welvaartsenveloppe voor 2019 en 2020 volledig toe te wijzen aan mensen die het grootste armoede-risico hebben. Een lineaire verdeling waarbij iedereen iets krijgt, is minder zinvol, vindt Timmermans.

Ook de hervormingen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kan de regering nog afwerken. Een deel daarvan is al in de commissie goedgekeurd. Energiebevoorrading, de jobsdeal en het mobiliteitsbudget zijn al even belangrijk voor het VBO. Timmermans wijst erop dat er voor het goedkeuren van de degressiviteit in de werkloosheid geen meerderheid in het parlement nodig is. ‘Het kan per KB. Er ligt een voorstel op de bureau van premier Charles Michel.’ Volgens Timmermans staan er in de jobsdeal 28 maatregelen en is het zaak die volledig uit te voeren.

Antipolitiek 

Nu nieuwe verkiezingen organiseren, heeft volgens hem geen zin. ‘Dan heb je in oktober, januari/februari en in mei drie keer verkiezingen met drie keer dezelfde thema’s. Dat zal de antipolitiek mogelijk aanwakkeren.’

Intussen koelt de economie af. Uit een enquête van het VBO blijkt dat de globale conjunctuurindicator negatief is geworden (-1), terwijl de voorbije zes maanden nog goed waren. Maar drie sectoren (een sector op zeven) verwachten nog dat de werkgelegenheid in de komende zes maanden zal stijgen.

Het grootste risico is een harde Brexit. Dat zou de groei meteen onder de 1 procent duwen. Als daar ook nog een handelsoorlog en problemen met Italië bijkomen, zitten we op 0 procent tot 0,50 procent groei. Als alle risico’s zich niet manifesteren, kan het 1,6 procent groei worden. De werkloosheidsgraad bij de bevolking is gezakt tot 6,3 procent, maar de jeugdwerkloosheid staat nog op 18,9 procent.