Thailand stelde verkiezingen vier keer uit, maar in februari trekken de Thai naar de stembus
Huidig Thaise premier en juntaleider Prayut Chan-o-cha Foto: AP

Voor het eerst sinds de militaire coup in 2014 heeft de in Thailand regerende militaire junta het verbod op politieke activiteiten opgeheven. Dit moet de weg vrijmaken voor verkiezingen in februari.

De junta kondigde dinsdag aan dat alle politieke activiteiten met onmiddellijke ingang weer toegelaten zijn, met uitzondering van verkiezingscampagnes voeren. Dat zal pas vanaf begin januari mogen.

Dit betekent dat mensen in principe weer politieke bijeenkomsten mogen bijwonen en organiseren. Wie niet in aanmerking komt zijn degenen die gevangen genomen waren omdat ze het verbod op politieke bijeenkomsten aan hun laars hadden gelapt.

De Thaise Kiescommissie maakte eveneens dinsdag bekend dat de vier keer uitgestelde parlementsverkiezingen zeer wellicht op 24 februari zullen plaatsvinden. De datum wordt pas definitief na de publicatie van een koninklijk decreet in januari.

De stembusgang moet een einde maken aan de militaire dictatuur die er in 2014 kwam na maanden van massaal protest tegen de regering van de toenmalige premier Yingluck Shinawatra.

Niettemin zou het leger een vinger in de pap kunnen blijven hebben. Want een partij die de junta aanhangt wil huidig premier en juntaleider Prayut Chan-o-cha als zijn belangrijkste kandidaat naar voren schuiven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig