Quotum asielaanvragen stijgt ‘stap voor stap’: ‘Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen helpen’
Minister Maggie De Block kreeg er afgelopen weekend Asiel en Migratie bij. Foto: Photo News

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft haar diensten gevraagd het aantal asielaanvragen ‘stap voor stap’ op te drijven. ‘De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat niet over ander beleid, maar over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen.’

Minister De Block kreeg er afgelopen weekend de bevoegdheden Asiel en Migratie bij, nadat de N-VA van haar voorganger Theo Francken uit de regering was gestapt uit onvrede met het VN-Migratiepact.

Francken liet het aantal dagelijkse aanmeldingen bij de Dienst Vreemdelingenzaken onlangs nog beperken tot vijftig. ‘Dat ging om een mondelinge instructie van mijn voorganger’, zegt De Block.

‘Ik heb gevraagd aan mijn diensten, niet alleen DVZ maar ook bijvoorbeeld Fedasil, hoeveel mensen ze kunnen inschrijven en hoeveel plaats ze hebben’, zegt de minister. ‘Ik heb mijn diensten gevraagd om dat stap voor stap op te drijven, maar eigenlijk waren het er gemiddeld al 80.’ Maandag deden volgens de minister 110 mensen een aanmelding.

Zwakke mensen beschermen

‘Mensen eerst maanden op straat laten verblijven in de kou, dat gaat niet en dat geeft ook aanleiding tot criminaliteit. De situatie was nu eenmaal erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat dus niet om een ander beleid, maar over zwakke mensen beschermen en je verantwoordelijkheid nemen’, zegt ze. ‘Er is een recht om asiel aan te vragen. Of je het krijgt, hangt van factoren af.’

De Block benadrukt dat gezinnen met kinderen voorlopig nog altijd voorrang krijgen aan het Klein Kasteeltje.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig