Astana verlengt contract Kazachse renner niet door hartproblemen
Kozhatayev (midden vooraan tussen Aru en Froome) Foto: AFP

Het Kazachse WorldTour-team Astana heeft dinsdag laten weten in 2019 niet verder te gaan met renner Bakhtiyar Kozhatayev. Bij de 26-jarige Kazak werden tijdens onderzoeken hartafwijkingen vastgesteld.

De toestand van Kozhatayev werd duidelijk toen in september op een trainingskamp een “gezondheidsincident” plaatsvond, aldus Astana. Vervolgens liet het Kazachse team haar renner grondig screenen. “Tijdens die testen werden gelukkig geen levensbedreigende letsels gevonden”, legde teamdokter Serge Niamke uit. “Maar er werden wel enkele afwijkingen geconstateerd die niet verenigbaar zijn met wielrennen op WorldTour-niveau. Er werd dus beslist niet verder te gaan met de renner en hem te adviseren zijn professionele carrière stop te zetten.”

Algemeen maanger Alexandre Vinokourov sprak van een erg vervelende zaak. “Ik vind dit heel jammer. Kozhatayev is een jonge, getalenteerde renner. Maar de gezondheid staat altijd op de eerste plaats. Wielrennen op WorldTour-niveau was onmogelijk voor hem geworden. Het team steunt hem ten volle in deze moeilijke periode. We bedanken hem voor zijn jaren bij ons en wensen hem in de toekomst - in de eerste plaats - een goede gezondheid en veel geluk.”

Kozhatayev werd in 2015 prof bij Astana en reed vooral in dienst van andere renners. Hij behaalde geen enkele profoverwinning. In 2017 reed hij zijn eerste Tour de France uit op een 93e plaats.