Seksueel misbruik in turnploeg VS: nieuw verslag brengt hoge functionarissen in nauwe schoentjes

Binnen het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) stond men erg laks tegenover de beschuldigingen aan het adres van voormalig turnarts Larry Nassar, die intussen veroordeeld is voor grootschalig seksueel misbruik in de Amerikaanse turnwereld. Dat blijkt uit een maandag vrijgegeven verslag.

Het verslag van 233 pagina’s, aangevraagd door het USOC en uitgevoerd door een advocatenkantoor, beschuldigt enkele hoog geplaatsten binnen het Amerikaans Olympisch Comité ervan niet gereageerd te hebben op de eerste beschuldigingen aan Nassar in 2015. Ze zouden eind 2016, toen het schandaal op uitbarsten stond, ook geprobeerd hebben de feiten nog in de doofpot te steken.

Vooral voormalig algemeen directeur Scott Blackmun, die in februari dit jaar aftrad, en huidig Performance manager Alan Ashley worden geviseerd. Het duo nam niet de nodige maatregelen toen ze in juli 2015 werden gewaarschuwd door Steve Penny, de voormalig directeur van de Amerikaanse turnfederatie.

Nassar werd begin dit jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor seksueel misbruik van meer dan 250 atletes, waarvan de meesten tussen 2012 en 2016 lid waren van de Amerikaanse vrouwenteams in het turnen.

Voor het onderzoek werd een honderdtal interviews uitgevoerd, waarvan het merendeel bij voormalige en huidige functionarissen binnen het USOC en de Amerikaanse turnfederatie. Verder werden meer dan 1,3 miljoen documenten onderzocht in de voorbije tien maanden.