China en VS gaan onderhandelen over handelsconflict
De Chinese vicepremier Liu He. Foto: AFP

China en de Verenigde Staten hebben dinsdag een onderhandelingskalender vastgelegd in verband met het handelsconflict tussen beide landen. Dat gebeurde via een telefoongesprek tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.

Ruim een week geleden, op de G20-top in Argentinië, spraken de Amerikaanse en Chinese president af om gedurende negentig dagen een wapenstilstand in het handelsconflict te hanteren. Er zouden in die periode geen nieuwe invoerheffingen worden gelanceerd of bestaande invoerheffingen verhoogd, klonk het toen. Intussen moet er wel onderhandeld worden om uit de impasse te raken.

Verwacht wordt dat Liu nu snel naar de VS zal gaan om te onderhandelen. Nochtans is de relatie tussen beide landen weer vertroebeld, sinds de arrestatie van de financieel directeur van Huawei op vraag van de VS. Het is niet duidelijk of die kwestie dinsdag aan bod is gekomen in het telefoongesprek.

Huawei

De financieel directrice van het Chinese concern Huawei blijft voorlopig opgesloten in Canada. Haar advocaten vroegen om Meng Wanzhou om gezondheidsredenen vrij te laten op borg, maar het openbaar ministerie vreest dat ze zal vluchten naar China. De hoorzitting wordt dinsdag voortgezet.

De zakenvrouw werd op 1 december opgepakt op de luchthaven van Vancouver, op verdenking van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De VS willen haar uitlevering, China reageerde al woedend. Maandag beschuldigde Peking de Canadese autoriteiten ervan de mensenrechten te schenden door de 46-jarige manager niet de nodige medische zorgen toe te dienen. De vrouw zou al jarenlang lijden aan hoge bloeddruk, maar volgens Canada krijgt ze hiervoor medicijnen.