Eerste najaarsstorm laat zware sporen na op onze stranden
Foto: efo

De storm van afgelopen weekend heeft verschillende plaatsen aan de kust geteisterd. Zo zijn de stranden in Bredene opnieuw afgekalfd.

Het is stilaan een terugkerend fenomeen na een storm, de zandkliffen aan de Vlaamse kust, veelal ter hoogte van Bredene.

De burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe, vraagt meer inzet van Vlaanderen. ‘Het plan om via eilanden in zee de kust extra te beschermen mag immers stilaan worden opgeborgen en op een alternatief is het nog wachten’, zegt hij.

De SP.A’er geeft toe dat de werken die de voorbije jaren via het Masterplan Kust zijn uitgevoerd, tot een betere kustverdediging hebben geleid. Maar het plan is door de realiteit van een stijgende zeespiegel en klimaatverandering ingehaald, voegt hij eraan toe.

‘Het is hoog tijd dat Vlaanderen de kustbescherming ten gronde aanpakt’, zegt hij. ‘Er is sterke twijfel of de huidige kustverdediging op lange termijn effectief en betaalbaar blijft want die zandopspuitingen zijn duur. Er is nood een aan een structurele oplossing en in Brussel maakt men geen haast met die plannen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig