Ticketprijzen Taj Mahal vervijfvoudigd voor Indiërs
Foto: AFP

Indiase bezoekers moeten voortaan 250 roepies neertellen voor een toegangsticket voor de Taj Mahal. Voorheen was dat 50 roepies. De forse prijsverhoging moet bezoekers afschrikken.

De Taj Mahal lijdt fel onder de duizenden bezoekers die het monument elke dag over de vloer krijgt. Het overgrote deel zijn Indiërs. Door de toegangsprijs op te trekken van 50 naar 250 roepies (van 0,60 eurocent naar ongeveer 3 euro) hoopt de overheid het beroemde monument beter te kunnen beschermen tegen de massa. Ook voor buitenlandse toeristen gaat de prijs omhoog, van 1.000 roepies naar 1.300 roepies (van ongeveer 12 naar ongeveer 16 euro).

‘We hebben de prijs verhoogd zodat er minder bezoekers opdagen’, zegt een woordvoerder van de archeologische dienst aan persbureau AFP. ‘Dit zou het aantal bezoekers met minstens vijftien procent moeten doen dalen, en tegelijk meer inkomsten genereren voor het onderhoud van de Taj Mahal.’

Dat is welgekomen, want het witte marmer raakte de voorbije jaren erg verkleurd. Enerzijds door de toenemende luchtvervuiling, anderzijds door de uitscheiding en larven van insecten die worden aangetrokken door het vuile water van de rivier achter het monument. De Taj Mahal, gebouwd tussen 1631 en 1648, staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Eerder dit jaar werd ook al een bezoekersstop ingevoerd. Er worden maximaal 40.000 mensen per dag toegelaten op de site. Gemiddeld bezoeken elke dag 10.000 tot 15.000 mensen de Taj Mahal, maar op weekenddagen kon dat aantal oplopen tot 70.000 bezoekers.