De Congolese arts Denis Mukwege en de Jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad hebben in de Noorse stad Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

Zij krijgen de prijs voor ‘hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict’.

De twee ontvingen de prijs in het Rådhuset in de Noorse hoofdstad. Mukwege, die een groot deel van zijn leven besteedde aan het helpen van slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo, riep in zijn toespraak onze planeet op om te stoppen met het negeren van die slachtoffers.

De enige strijd die de moeite waard is, is de tegen de onverschilligheid, zei hij. ‘Het zijn niet alleen de daders van geweld die verantwoordelijk zijn voor hun misdaad, maar ook diegenen die ervoor kiezen om hun blik te keren’, aldus de 63-jarige gynaecoloog.

Nadia Murad, die als slaaf in handen was van IS, riep de internationale gemeenschap op haar volk te beschermen en te ijveren voor de vrijlating van de duizenden vrouwen die nog altijd in handen zijn van de jihadisten.

‘Als de internationale gemeenschap echt de slachtoffers van de genocide wil helpen (...) moet ze hen internationale bescherming geven’, zei de 25-jarige vrouw tijdens haar dankwoord.