Nederlandse voetbalcommentator heeft er op laatste werkdag geen zin meer in
De wedstrijd Atlanta United tegen Portland Timbers eindigde op 2-0, maar dat kon de commentator geen bal schelen Foto: AFP

Hij droeg een gedicht voor, zong een lied van Frank Sinatra en wierp zijn licht op de beurskoersen. Maar de voetbalwedstrijd die hij moest becommentariëren negeerde hij volledig.

Na 24 jaren te hebben gewerkt voor sportzender Eurosport kreeg Frank Kramer onlangs te horen dat hij werd bedankt voor bewezen diensten. Vanaf volgend jaar heeft de televisiezender namelijk geen uitzendrechten meer voor het voetbal.

De laatste wedstrijd die hij nog van commentaar mocht voorzien was die van zaterdagnacht tussen Atlanta United FC en Portland Timbers, de finale van de Amerikaanse supercup.

Maar daar had de Nederlander duidelijk geen zin meer in. Hij negeerde de wedstrijd bijna volledig, en fleurde de beelden op met willekeurige anekdotes, af en toe een liedje en gedichten. ‘Een van de mooiste dichters die we in Nederland gehad hebben, dat vond ik toch altijd Willem Wilmink. Fantastische man, mooie gedichten. Ik zal er eentje voor u voorlezen.’

Wanneer de commentator na een half uur net begonnen is aan een betoog over protesteren tegen scheidsrechters, komt Atlanta op voorsprong. Het irriteert Kramer alleen maar. ‘Ja, en dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren. Dat moet hij niet te vaak doen’, klinkt het.

NRC hield bij dat Kramer het tijdens de wedstrijd ook nog had over de Amerikaanse verkiezingen, matchfixing, de beurskoersen, Canadese mijnen en het oeuvre van Frank Sinatra - inclusief voordracht. Zijn laatste woorden? ‘Frank Kramer, hij was uw commentator vanavond.’

Bij Eurosport konden ze duidelijk niet lachen met de stunt van hun (intussen) ex-werknemer. De middag na de uitzending bood de sportzender in een tweet excuses aan.