De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling. May gaat dinsdag naar Den Haag en Berlijn om met de Nederlandse premier Mark Rutte en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel te overleggen.

Theresa May leidt uit de debatten van de afgelopen dagen af dat haar akkoord met de EU brede steun krijgt, maar voornamelijk over de Ierse backstop-regeling (de noodrem die Ierse grens open moet houden) heerst volgens haar nog diepe verdeeldheid. Brexiteers maken zich zorgen dat de Ierse backstop het VK voor eeuwig aan de EU kan binden. 'Bij een stemming zou het akkoord verworpen worden', zei May. 

Daarom stelt ze de stemming die dinsdag gepland stond uit en zal ze bij de EU meer garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling. Maar ze is ook duidelijk: een akkoord zonder de backstop is niet mogelijk. De Ieren willen geen harde grens, klinkt het. 

In kringen van Europese onderhandelaars valt te horen dat May terug naar Brussel wil komen. Ze zou aanpassingen aan de Ierse backstop willen onderhandelen. Met name het feit dat het volledige Verenigd Koninkrijk in de douaneunie blijft zolang er geen nieuw handelsakkoord is en dat de Britten die regeling niet eenzijdig kunnen opzeggen, vormen een groot struikelblok voor de Britten. Maar Europa zal die wijzigingen nooit aanvaarden, vooral omdat Ierland dat niet wil.
Dominique Minten
Redacteur buitenland

Met bijkomende garanties hoopt May dat ze nog een meerderheid voor het Brexit-akkoord kan vinden. 'Het is de juiste deal voor het Verenigd Koninkrijk. Ik ben vastberaden om alle garanties vast te krijgen die het Lagerhuis nodig heeft om het akkoord goed te keuren.'

Wie een Brexit wil, moet volgens May bereid zijn een compromis te sluiten. Een nieuw referendum zou volgens haar het land opnieuw verdelen. 'We moeten het resultaat respecteren en daarbij jobs en de economie beschermen', zegt de premier. 

Stemming

Wanneer de stemming in het Lagerhuis dan wel moet plaatsvinden, wil May niet zeggen. Mogelijk wordt ze uitgesteld tot in januari. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, laat alvast op Twitter weten dat de EU het akkoord niet zal heronderhandelen. Wel wil hij bespreken hoe de Britse goedkeuring vergemakkelijkt kan worden.

Het uitstel doet de hele Brexit in nog woeliger vaarwater belanden. Want de Britse premier wordt donderdag in Brussel verwacht op een Europese top, waar verdere afspraken over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zouden worden gemaakt. Maar ze kan zich ook niet veroorloven dat het akkoord zou worden weggestemd. In dat geval stevent het Verenigd Koninkrijk af op een harde Brexit, met mogelijk politieke en economische chaos tot gevolg. 

Wat is de backstop? Uit het voorlopige Brexit-akkoord blijkt dat het Verenigd Koninkrijk met de EU een ‘gemeenschappelijk douanegebied’ wil inrichten als noodoplossing. Dat komt tot stand mocht er in de overgangsperiode tot eind 2020 geen sluitend handelsakkoord worden gesloten dat een zachte grens tussen Ierland en Noord-Ierland respecteert. Zo zouden in Noord-Ierland meer Europese regels kunnen gelden dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het VK kan die noodoplossing bovendien niet eenzijdig stopzetten.