Nog snel even weg met vakantiedagen voor noodgevallen
Kerstshoppen in Londen Foto: Getty Images

De Belg spendeert steeds vaker zijn laatste vakantiedagen aan een reisje naar het buitenland: touroperator TUI noteert een opmerkelijke stijging van het aantal minitrips in december.

Het aantal korte vakanties in december (met vertrek voor de kerstvakantie en gemiddeld vier nachten) ligt dit jaar 22 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 60 procent hoger tegenover 2016, laat TUI weten in een persbericht. Een trend die al enkele jaren bezig is, klinkt het.

De touroperator wijst op verschillende redenen. Er is vooreerst de aantrekkingskracht van grote steden in de eindejaarsperiode en bijvoorbeeld kerstshopping. Daarnaast voelen velen ook de nood om even zon te tanken in de donkerste periode van het jaar.

En tot slot is er ook een groep die nog resterende vakantiedagen moet opnemen. Loontrekkenden reserveren vaak enkele vakantiedagen voor onverwachte omstandigheden. Wanneer die niet nodig bleken te zijn, gunnen velen zich nog een lastminute minitrip, zo blijkt uit een analyse van TUI.

Kerstmarkten

De traditionele Duitse kerstmarkten zijn een vaste waarde. Het dichtbijgelegen Keulen is deze winter bij TUI zelfs dubbel zoveel geboekt als in december 2017. Onder de grote metropolen is London al jaren de gedroomde locatie voor kerstshopping.