Asielzoekende mannen blijven in de kou staan aan Klein Kasteeltje
Politie houdt een oogje in het zeil terwijl vluchtelingen aanschuiven om hun asielaanvraag in te dienen. Foto: belga

Zowat 100 vrouwen en kinderen en zes minderjarigen mochten vanmorgen hun asielaanvraag indienen in Klein Kasteeltje. Maar zowat 150 mannen werd de toegang geweigerd. ‘Op dit moment is er niets veranderd op het operationele vlak’, zegt het Burgerplatform BXL refugees.

Aan het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel zijn de asielzoekende mannen vanmorgen opnieuw in de kou blijven staan. Vrouwen en kinderen kregen voorrang en nadien gingen de deuren toe. Om hun onvrede te uitten, hielden de mannen die al dagen wachten om een asielaanvraag te kunnen indienen een spontane sit-in.

De aanwezige burgerplatformen en vluchtelingenorganisaties telden100 vrouwen en kinderen en zes minderjarigen die het aanmeldcentrum binnen mochten. Zij kregen voorrang op de mannen, ook op degenen die ziek of slecht ter been zijn wegens kwetsuren. In totaal werd zo’n 150 mannen de toegang geweigerd.

Toen aangekondigd werd dat ze de volgende dag moesten terugkeren, hielden ze een spontane sit-in in de straat voor het Klein Kasteeltje. ‘Open the door’ en ‘no mercy’ scandeerden de ontevreden asielzoekers. Sommige van hen sliepen het hele weekend op straat voor het aanmeldcentrum.

‘Op dit moment is er niets veranderd op het operationele vlak. Wat wel veranderd is, is dat Maggie De Block heeft aangekondigd dat ze terug een humaner beleid wil voeren. We hopen dat die politiek er komt en dat ze respecteert wat ze heeft aangekondigd. En dat is de limiet van asielaanvragen die Theo Francken heeft opgelegd, opheffen’, zegt Mehdi Kassou van het burgerplatform BXL Refugees.

‘Als we naar de situatie kunnen terugkeren van voor de limiet, dat wil zeggen een 130 aanmeldingen per dag, dan zal de huidige situatie zich snel oplossen’, gelooft Kassou.

Gisteren was er wat onduidelijkheid rond de vraag of de nieuwe minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), de quota van haar voorganger Theo Francken zou opheffen. Die heeft eind vorige maand een quotum in van vijftig à zestig asielzoekers per dag ingesteld.

De Block zei gisteren dat ze ‘de situatie op het terrein zal bekijken’ en op basis daarvan de quota zal evalueren. ‘Dat is mijn eerste werk morgenvroeg (maandag dus, red). Als door die quota een moeder met kinderen op straat moet slapen, dan is dat een probleem dat aangepakt moet worden. Ik wil dat mijn diensten dagelijks zoveel mensen inschrijven als ze kunnen verwerken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in