Verenigd Koninkrijk mag eenzijdig beslissing intrekken om EU te verlaten
Een Brexit -kunstwerk aan Park Lane in London Foto: epa efe

Het Verenigd Koninkrijk mag unilateraal zijn beslissing om de Europese Unie te verlaten opnieuw intrekken. Dat zegt het Europees Hof in een nieuw arrest.

De uitspraak is alvast een hart onder de riem van het kamp dat een nieuw Brexit-referendum wil. Het Hof stelt eigenlijk dat de deur openstaat voor de terugkeer van elk land dat ooit besluit de Europese Unie te verlaten door Artikel 50 in te roepen. De vraag was of elke afzonderlijke lidstaat bij een terugkeer dan zijn goedkeuring moet geven. Dat blijkt nu dus niet nodig te zijn. De rechters gaan daarmee in tegen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie, die allebei vonden dat een lidstaat een vertrek niet op eigen houtje kan terugdraaien.

Nu Londen kan beslissen om het inroepen van Artikel 50 unilateraal opnieuw in te trekken, kan dit het Verenigd Koninkrijk de tijd geven om een nieuw referendum te organiseren over de Brexit-deal die nu voorligt.

De zaak werd voor het Europees Hof van Justitie gebracht door onder meer Joanna Cherry van de Schotse National Party. Zoals bekend zien de Schotten de Brexit niet zitten. Zij noemt de uitspraak van het Hof een ‘grote overwinning voor het Schotse parlement’.

Historische stemming

Morgenavond stemt het Britse Lagerhuis normaal over de Brexit-deal. Die stemming mag gerust ‘historisch’ genoemd worden, want de parlementsleden beslissen niet alleen over het lot van de premier, maar ook over de toekomst van 65 miljoen Britten. May hoopt nog altijd dat ze een meerderheid kan vinden die haar deal steunt, maar haar kansen op succes zijn de voorbije dagen niet toegenomen. Integendeel, steeds meer parlementsleden hebben laten weten dat ze het akkoord echt niet kunnen goedkeuren.

'Maar nu weten we echt helemaal zeker dat we ook in de EU kunnen blijven. Het is helemaal nog niet te laat', zegt Labour-parlementslid Margaret Beckett. 'De komende dagen kunnen we de deal van May nog van tafel vegen. Geen enkele deal kan de beloftes inlossen die de voorbije twee jaar gemaakt zijn, of is beter dan de deal die we nu hebben binnen de EU.'

Regering-May niet onder indruk

De regering-May is echter veel minder onder de indruk. 'We willen helemaal niet in de Europese Unie blijven. De uitslag van het referendum was meer dan duidelijk', zegt minister van Leefmilieu Michael Gove tegen de BBC.

Gove: '17,4 miljoen mensen hebben gestemd dat ze willen vertrekken uit de Europese Unie. Dat betekent dat we daarmee ook de jurisdictie van het Europees Hof van Justitie niet langer zullen erkennen. Dit vonnis ligt er nu dus wel, maar verandert verder niks aan het duidelijke doel de EU op 29 maart te verlaten.'

De voorbije dagen waren er twijfels gerezen of het Britse parlement nog steeds op dinsdag zou stemmen over het huidige Brexitakkoord. Minister Gove benadrukte maandagochtend tegen de BBC echter dat die stemming wel degelijk zal plaatsvinden.