Chili niet naar Marrakech voor ondertekening VN-Migratiepact
De Chileense president Sebastian Pinera Foto: AFP

Chili trekt niet meer naar de internationale conferentie in Marrakech voor de ondertekening van het VN-Migratiepact. Het is daarmee het negende land dat zich terugtrekt. Chili werd de voorbije jaren geconfronteerd met zo’n 150.000 à 200.000 immigranten uit Venezuela.

Chili heeft de teksten van het pact midden juli nog goedgekeurd in New York, maar is nu van mening veranderd. ‘Het document is veranderd van een pact dat streefde naar een noodzakelijke internationale dialoog, tot een pact dat bepaalde internationale standaarden weerspiegelt die niet toepasbaar zijn in het kader van het Chileense migratiebeleid’, zegt een vertegenwoordiger van de Chileense regering in de nationale media.

De regering in Santiago hekelt ‘bepaalde ambiguïteiten in de tekst, die het landen moeilijk maakt om soeverein te beslissen’, klinkt het nog. Chili werd de voorbije jaren geconfronteerd met zo’n 150.000 à 200.000 immigranten uit Venezuela. Pinera kondigde bij zijn aantreden aan dat hij deze problematiek wilde aanpakken.

Ook andere landen zoals Hongarije, Oostenrijk en Australië verwerpen het VN-Migratiepact. In België kostte het premier Michel zijn regering. In Marrakech tekent Michel daardoor maandag het Migratiepact als het hoofd van een minderheidsregering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in