Zaak-Khashoggi: Saudi-Arabië levert geen verdachten uit
Beeld van het Saudische consulaat in Istanbul. Foto: AFP

Saudi-Arabië zal twee gewezen functionarissen niet uitleveren, tegen wie Turkije arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd in verband met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. ‘We leveren onze burgers niet uit’, zei minister van Buitenlandse Zaken Abel al-Jubair zondag op een persconferentie in Riyad.

Jamal Khashoggi, een regeringskritische journalist die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije. Daar ging hij administratieve documenten afhalen. De operatie werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saudi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen naar Saudi-Arabië – met twee privévluchten en één lijnvlucht. Saudische functionarissen hebben meermaals ontkend dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gelinkt is aan de moord.

Deze week vaardigde een Turkse procureur aanhoudingsbevelen uit tegen twee vertrouwelingen van de Saudische kroonprins in het kader van het Turkse onderzoek naar de moord. Het gaat om Ahmed al-Assiri en Saud al-Qahtani. Ze worden ervan verdacht meegeholpen te hebben bij de ‘planning’ van de moord.

Saudische aanklagers willen de doodstraf voor vijf van de elf Saudische burgers die in verband met de dood van Khashoggi zijn aangeklaagd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig