China dreigt: ‘Laat Meng vrij of gevolgen zullen ernstig zijn’
Foto: REUTERS

De spanningen tussen China, de VS en Canada lopen op. Peking noemt de arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van Huawei ‘onredelijk, gewetenloos en laag' en dreigt met zware gevolgen.

De toon verhardt in de crisis rond het Chinese Huawei, de grootste leverancier van telecomnetwerken ter wereld. Canada moet van China de aangehouden topvrouw van Huawei ‘onmiddellijk’ vrijlaten, anders zal het land ‘de volle verantwoordelijkheid’ dragen voor de gevolgen. Gevolgen die volgens Peking ‘zeer ernstig’ zullen zijn, blijkt dit weekend uit een verklaring uitgebracht door het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

‘Gewetenloos en laag’

Daarin wordt gemeld dat de Canadese ambassadeur in China, John McCallum, inmiddels op het matje is geroepen in Peking. Niet veel later gevolgd door zijn Amerikaanse collega-ambassadeur, meldt het persagentschap Bloomberg. Beiden werden door de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, Le Yucheng, te verstaan gegeven dat de arrestatie van Meng (46) ‘onredelijk, gewetenloos en laag’ is.

Het is de eerste publieke waarschuwing van Peking na de aanhouding van cfo Meng Wanzhou van Huawei op 1 december in Canada. Zij werd tijdens een tussenstop op de luchthaven van Vancouver op verzoek van de VS door Canada aangehouden. De VS beschuldigt haar ervan het Amerikaans handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden.

Zoon in Boston

Meng (46), dochter van stichter en ceo Ren Zhangfei, brengt volgens Bloomberg elk jaar twee weken door in de Canadese stad Vancouver. Haar familie bezit vastgoed in het gebied rond de Canadese stad. Sinds ze er weet van heeft dat er in de VS een onderzoek naar haar liep, zou ze bewust niet meer naar de VS gereisd hebben. Haar 16-jarige zoon studeert in een school in Boston.

De aanhouding kwam op een zeer slecht moment. De twee grootste economieën ter wereld zijn verwikkeld in een harde handelsoorlog, die nu verder dreigt te escaleren. Ook al probeerden de adviseurs van president Trump - die net op het moment van de arrestatie verzoenende gesprekken voerde met de Chinese president Xi Jinping - de voorbije week de gevolgen van de arrestatie van Meng duidelijk te minimaliseren.

Verborgen banden?

De Wall Street Journal citeerde zondag analisten die nu op hun beurt Amerikaanse ceo’s afraden om naar China te reizen. En dat omdat ze daar nu een groot risico zouden lopen op vergeldingsmaatregelen.

Ondertussen zit Meng nog altijd in de cel. Ze wordt er door de Amerikanen van beschuldigd banden tussen Huawei en het bedrijf Skycom, dat actief is in Iran, bewust verborgen te hebben gehouden. De Canadese advocaat die de VS vertegenwoordigt, voerde vrijdag tijdens een zitting die zes uur duurde voor een rechter in Vancouver aan dat medewerkers van Skycom in Iran mailadressen van Huawei zouden hebben gebruikt, aldus Bloomberg.

Tot 30 jaar

Maandag gaat de controversiële rechtszaak verder. Dan zal de Canadese rechter ook beoordelen of Meng op borgtocht vrijgelaten kan worden. Of er dan ook al duidelijkheid komt over de vraag tot uitlevering van de VS, is voorlopig niet duidelijk. Als Meng in de VS schuldig wordt bevonden, dan kan zij een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd krijgen.