De Block op Asiel & Migratie, De Crem doet Binnenlandse Zaken in Michel II
Maggie De Block (Open VLD), nu ook minister van Asiel & Migratie. Foto: Eric Lalmand/belga

Premier Michel is zondag langsgeweest bij de koning om het ontslag van de N-VA-ministers af te handelen. Zo vervelt de Zweedse regering-Michel I naar de oranje-blauwe (minderheids)regering-Michel II.

Logisch gevolg van het ontslag van de N-VA-ministers is de promotie van staatssecretarissen Philippe De Backer (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V). Omdat de ministers evenredig verdeeld moeten zijn over de verschillende taalrollen worden zij minister. Uiteindelijk zal Michel II zes Nederlandstalige en zes Franstalige ministers tellen, de premier geldt als tweetalig.

Ook de portefeuilles schuiven dus. De Crem, die na de gemeenteraadsverkiezingen leek te kiezen voor een rustiger politiek traject als burgemeester, neemt nu de belangrijke post Binnenlandse Zaken over van Jan Jambon. Kris Peeters neemt Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, de bevoegdheden van ex-staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), erbij.

Sander Loones (N-VA), die pas in november overnam van collega Steven Vandeput, was een kort leven als minister van Defensie beschoren. Zijn taak schuift naar MR-vicepremier Didier Reynders.

De portefeuilles Financiën en Asiel & Migratie gaan naar Open VLD. Opvallend daar is dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block terug haar oude verantwoordelijkheid erbij neemt: Asiel en Migratie. Vicepremier Alexander De Croo neemt Financiën op en schuift Telecom en Administratieve Vereenvoudiging door naar Philippe De Backer, die nu al bevoegd is voor Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in