N-VA verlaat ministerraad
Foto: Bart Dewaele

N-VA heeft de ministerraad in de Wetstraat 16 verlaten. Of dat ook betekent dat de partij de regering verlaat, zal snel blijken. Vanavond volgt nog een personferentie.

De ministers van N-VA hebben zonet de ministeraad over het VN-Migratiepact verlaten. Over een halfuur is er een persconferentie op het hoofdkwartier van de partij. Amper 40 minuten heeft de cruciale ministerraad over het VN-Migratiepact in de Wetstraat 16 geduurd. Bij het binnengaan was iedereen al pessimistisch over het voortbestaan van de regering. Nu lijkt haar lot helemaal bezegeld. 

‘De kans is zeer klein dat we hier nog uit geraken', zei N-VA-vicepremier Jan Jambon al bij het binnengaan. Dat hij zo snel al opnieuw de tafel verlaat, is geen goed teken.  Jambon en de N-VA'ers zouden zijn opgestapt nadat vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR)  het dossier op tafel legde. Het gaat uiteindelijk om een dossier waarin hij bevoegd is. Het is immers Reynders die de Belgische permanente vertegenwoordiger in New York aanstuurt, en die kreeg al voor N-VA zich ging verzette, en dus met goedkeuring van N-VA, de instructie om het Migratiepact goed te keuren bij de Verenigde Naties.

Een minister bevestigt dat er geen consensus was om die instructie te herroepen. 'N-VA pleitte voor onthouding in New York. Maar het was drie tegen, één voor. Alles ging heel respectvol, er kwamen geen emoties aan te pas.' Veel discussie schijnt er inderdaad niet meer geweest te zijn. Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever vanochtend al communiceerde dat zijn partij vasthield aan haar standpunt was voor de andere partijen de druppel, en die deed de emmer al enkele uren geleden overlopen. 'Als jullie dat al communiceren vooraleer jullie naar hier komen, dan weten we genoeg', kregen de N-VA-excellenties te horen. 

'Geen vodje papier'

Al bij het binnengaan was dan ook duidelijk dat er geen lievemoederen meer aan was. CD&V-vicepremier Kris Peeters zei dat 'het belangrijk is dat er aan deze discussie een einde komt'. Opschuiven in de richting van N-VA deed hij niet. 'Het parlement heeft met een tweederdemeerderheid een resolutie goedgekeurd. Dat is heel indrukwekkend en ik ben niet van plan om die naast me neer te leggen. Een resolutie is geen vodje papier.' Peeters had geen goed woord over voor de communicatie van N-VA-voorzitter Bart De Wever, vanochtend. 'Dat soort discussies voer je aan de regeringstafel, niet in de pers.'