Nacht van de televisiesterren wordt een gastcollege
Otto-Jan Ham (hier in 2014) kan ook dit jaar winnen. Foto: Photo News

Krijgt Otto-Jan Ham, Thomas Vanderveken of Dieter Coppens een TV Ster? Het wordt niet op een gala maar op een gastcollege bekendgemaakt.

Je zult maar een televisiester zijn. Een paar jaar geleden kon de winnaar van een award nog onder veel applaus het podium bestijgen tijdens de Nacht van de Televisiesterren, een heuse galashow. Dit jaar zullen de winnaars gewoon bekendgemaakt worden tijdens een gastcollege aan de Universiteit Gent.

Het gaat al een tijdje niet zo goed met de organisatie van de Televisiesterren. Toen VRT en VTM besloten het gala niet langer uit te zenden in 2015, kwam de organiserende Vlaamse Televisie Academie in de problemen. Zonder de tv-uitzending verloor het gala zijn uitstraling. Die uitstraling was al niet meer zo groot omdat er soms omstreden prijzen werden uitgereikt. De award voor het beste informatieprogramma ging bijvoorbeeld in 2014 naar het satirische programma ‘De Ideale Wereld’.

In 2015, 2016 en 2017 werd er toch nog een show georganiseerd, zonder tv-verslaggeving. En nu lijkt het helemaal gedaan. Geen show, maar een gastcollege in de aanwezigheid van een grote groep studenten.

De vakgroep Communicatiewetenschappen van de Faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen van Universiteit Gent verwelkomt Mark Uytterhoeven – een van de stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie – voor een college over creativiteit, hedendaagse trends en toekomstige uitdagingen in de tv-wereld. ‘Het wordt een gastcollege waarvoor zo’n zeshonderd studenten zich hebben ingeschreven en zij zullen vragen kunnen stellen aan een aantal bekende sprekers over hun vakgebied’, legt Chris Cockmartin, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Televisie Academie, uit in Het Belang van Limburg.

De studenten zullen dan als eerste vernemen of bijvoorbeeld Dieter Coppens, Jens Dendoncker, Otto-Jan Ham of Thomas Vanderveken de beste tv-presentator van Vlaanderen is.