Gele hesjes zijn in heel Frankrijk op straat gekomen. Op de Champs-Elysées kwamen 1.500 mensen op straat. Ook in Lyon, Bordeaux en Nantes waren er incidenten.

De Franse politie wil absoluut het risico niet nemen dat de agressie van vorig weekend zich vandaag herhaalt in Parijs. In de loop van de voormiddag werden al meer dan 500 mensen preventief opgepakt. Het duidt erop dat de politie ‘assertiever’ optreedt dan vorig weekend (toen werden er alles samen bij de zware rellen 412 mensen opgepakt). In een zijstraat van de Champs-Elysées staan tien blauwe pantservoertuigen klaar om in te grijpen.

Aanvankelijk wandelen zowat 1.500 gele hesjes rustig over de Champs-Elysées. Toen ze de rue Arsène Houssay in wilden, werden ze tegengehouden door de politie waarop de eerste schermutselingen begonnen. De politie zette daarbij traangas in. Sindsdien blijft het onrustig in de buurt van de Champs-Elysées, er is sprake van kleine opstootjes, maar het lijkt er niet op dat de toestand echt ontspoort. 

 

De gele hesjes slaagden er rond 11 uur ook even in om de kleine ring te blokkeren bij de porte Maillot, maar langer dan een kwartier diuurde dat niet. 

Ook vanuit andere Franse steden worden de eerste incidenten gemeld. 

Gele hesjes opgepakt in heel Frankrijk
Foto: afp

Over heel Frankrijk worden 89.000 ordetroepen ingezet, waarvan 8.000 in Parijs. Op en rondom de Champs-Elysées moeten winkeliers hun deuren gesloten houden en hun vitrines beschermen. De toeristische attracties, musea en bibliotheken zijn dicht en ook vele metrostations blijven vandaag gesloten.

Op de belangrijke verkeersassen en pleinen in het stadscentrum wordt het verkeer beperkt: place Charles-de-Gaulle, Trocadéro, Concorde, Madeleine.

Ook ons ministerie van Buitenlandse Zaken raadt in een reisadvies Belgen aan om dit weekend niet naar Parijs te reizen. Wie toch gaat, mijdt het best de toeristische trekpleisters en parkeert in een garage.

Reisorganisaties Tui en Thomas Cook/Neckermann boden hun klanten die een citytrip naar Parijs hadden geboekt, de kans om kosteloos de tickets te annuleren of te kiezen voor een andere datum. De meesten maakten daar gebruik van.

 

Gele hesjes opgepakt in heel Frankrijk
Politie aan de Champs-Elysées vanmorgen vroeg. Foto: afp

 

Gele hesjes opgepakt in heel Frankrijk