N-VA lanceert nieuwe, zachtere onlinecampagne tegen Migratiepact
Foto: N-VA

De N-VA heeft vrijdagmiddag een nieuwe onlinecampagne gelanceerd tegen het Migratiepact. Die is veel zachter van opzet dan de vorige, waarop heel wat kritiek kwam.

In de nieuwe campagne legt de partij uit waarom zij tegen het Migratiepact is. ‘De N-VA kan de inhoud van het pact niet aanvaarden omdat het ingaat tegen het migratiebeleid dat wij voorstaan’, zo staat er. Zo maakt het volgens de Vlaams-nationalisten ‘onvoldoende onderscheid tussen legale en illegale migratie’.

‘Daarenboven bevat het pact een opvolgmechanisme, waarbij de VN de naleving van het pact door ons land gaat controleren’, vervolgt de partij. ‘Zoveel soevereiniteit wil de N-VA niet uit handen geven. Ons huis van de democratie staat in Brussel, niet in Marrakech, New York of Straatsburg.’

Het verschil met de vorige onlinecampagne van de N-VA tegen het Migratiepact is huizenhoog. Dinsdag gebruikte de partij nog gespierde slogans met bijhorende foto’s. De kritiek, ook binnen eigen gelederen, liep zo hoog op dat de campagne niet veel later offline werd gehaald. De leuzes die in de campagne gebruikt werden, bleken bovendien vaak te kort door de bocht.

Partijvoorzitter Bart De Wever ging door het stof en erkende dat zijn partij met de campagne een fout had gemaakt. ‘Die zaaide verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als kiespijn. De bedoeling ervan was “laagdrempeligheid”. Maar de beelden matchten niet goed met de inhoud, waardoor ze haar doel voorbij is geschoten’, zei De Wever op Radio 1. ‘De beeldvorming is helemaal fout, dat zag ik zelf meteen.’