De absurditeit van Urbanus neemt tijdelijk het Stripmuseum in
Foto: urbanus

Een tikkeltje vulgair, weinig logisch en soms volledig ontspoord, dat is Urbanus als stripfiguur en dat is ook de reden waarom hij het Stripmuseum inneemt met een tijdelijke tentoonstelling.

De expo ‘Urbanus, underground familiestrip’ loopt van 11 december tot 26 mei 2019, en gaat dieper in op het succesverhaal van de bijzondere Urbanus.

Urbanus werd als stripfiguur in 1982 in het leven geroepen door de Belgische tekenaar Willy Linthout met het eerste album ‘Het fritkotmysterie’. Als komiek was Urbanus (toen nog Van Anus) reeds goed gekend in Vlaanderen, maar als stripfiguur werd hij minstens even bekend. 170 albums later mag de Urbanusstrip een ongekend succes genoemd worden en dat succes dankt de strip misschien wel aan zijn surrealisme en absurditeit.

‘Hoe wordt een stripreeks met vulgaire onderwerpen en een lelijke tekenstijl, maar wel om je dood te lachen, een cultfenomeen in de noordelijke helft van België? Het is een wonderlijk verschijnsel dat een grondige studie verdient’, dat is de insteek die curator Kurt Morissens gebruikte.

De tentoonstelling zal alle ingrediënten belichten die de strip en de hoofdrolspelers zoals zijn dronken luie vader César groot maakte(n). Net als in de verhalen zal de expo geen enkele taboe kennen en worden onderwerpen als euthanasie en prostitutie niet uit de weg gegaan.