Crevits 'geschokt' door overlijden student na studentendoop
Foto: PHOTO NEWS
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt 'geschokt' te zijn door het overlijden van een student na een studentendoop. Ze roept de vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich.

De 20-jarige student overleed nadat hij visolie dronk op een uit de hand gelopen studentendoop, zo werd vrijdag bevestigd. Door de visolie raakte het zoutgehalte in zijn ­lichaam totaal ontregeld. Reuzegom, een beruchte Antwerpse studentenclub uit Leuven die de doop organiseerde, kwam al vaker in opspraak.

Minister Crevits roept nu de vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich, zo zegt ze op twitter.
De minister betuigt ook haar medeleven aan de familie en vrienden van de overleden student. Ze is 'geschokt door het voorval', zegt ze. 'Elke studentenvereniging moet zich aan charter houden. Ik roep afgevaardigden van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij mij.'

De studentenvereniging Reuzegom organiseerde dinsdag het eerste luik van de studentendoop in kwestie in Leuven zelf, waarna het evenement woensdag voortging in een bosrijke omgeving in Vorselaar.

Er werden drie nieuwe leden of 'schachten' gedoopt: een negentienjarige uit Hove, een twintigjarige uit Zandhoven en een twintigjarige uit Edegem. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren, waaronder blijkbaar het drinken van een grote hoeveelheid zoute vissaus of visolie. De drie hadden ook onderkoelingsverschijnselen.

Coma

Rond 21 uur werd de jongeman uit Edegem onwel. De organisatoren van de doop beslisten om hem naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle te brengen, maar daar verslechterde zijn toestand dusdanig dat besloten werd hem aan het UZA in Edegem toe te vertrouwen. Daar lag hij een tijdlang in coma en is hij in de loop van vandaag overleden.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het innemen van de vissaus tot de gezondheidsproblemen heeft geleid. Een wetsdokter zal de verwondingen van de studenten onderzoeken. Mogelijk veroorzaakte de vissaus een te hoog zoutgehalte in hun bloed, in die mate dat de student uit Edegem een hartstilstand kreeg op de spoeddienst.