Einde regering-Michel komt dichterbij
Premier Charles Michel Foto: belga
Binnen de 48 uur, maar wellicht morgen al, zou de ministerraad samenkomen. Dat wordt meteen het finale bedrijf in de Marrakech-crisis. Zo vernam De Standaard. De kans dat de huidige meerderheid dan uit elkaar valt, is groot.

Premier Charles Michel (MR) houdt nog steeds bilaterale gesprekken met zijn vicepremiers in een ultieme poging om zijn regering te redden. Zodra hij zicht heeft op alle posities, roept hij de ministerraad samen, op vraag van N-VA. Dat zou naar verwachting ergens de komende 48 uur gebeuren, dus nog voor de top in Marrakech, komende maandag. Volgens onze informatie wordt die ministerraad het finale bedrijf in de Marrakech-crisis. Zonder compromis valt de huidige meerderheid van CD&V, Open VLD, MR en N-VA dan uit elkaar. Michel had zich donderdag nog tijd gekocht in de Kamer, maar een verzoening tussen de standpunten blijkt verder weg dan ooit. Niemand zegt de regering te willen laten vallen, maar stilaan is geen ander scenario denkbaar. Voor N-VA is dit dossier ‘existentieel’.

De partij staat evenwel volledig geïsoleerd. De andere meerderheidspartijen zijn het erover eens dat de consensus rond het bekrachtigen van het VN-Migratiepact al is bekomen binnen de het daartoe bestemde regeringsorgaan, de CoorMulti, op 12 september. Die beslissing werd ‘geconsacreerd’ door de verklaring van premier Charles Michel voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 27 september en vervolgens gecommuniceerd aan alle diplomatieke posten door vicepremier Didier Reynders (MR) op 3 oktober. Dus ook naar de vertegenwoordiger in New York die op 19 december het pact formeel zal bekrachtigen voor België.

Dat betekent dat er een tegeninstructie moet gestuurd worden om de huidige richtlijn aan de ambassadeur terug te trekken. Aangezien de N-VA het Migratiepact op de ministerraad brengt, moet de discussie op de raad volgens onze informatie vanaf die beslissing vertrekken. ‘De vraag is dus of N-VA de andere partijen kan overtuigen om een nieuwe consensus te vormen in dit dossier,’ zo valt te horen uit goede bron.

Die bereidheid is er niet bij de andere partijen. ‘Het enige wat ze nog kunnen krijgen is een interpretatieve nota, dat weten ze.’ Blijft N-VA erbij dat dit niet volstaat zoals ze eerder zei, dan plaatst de partij zich buiten de regering, zo redeneren de andere partijen. Zoals bekend, aanvaardt N-VA de autoriteit van de CoorMulti niet als eindoordeel in dit dossier. Maar dat argument houdt juridisch geen steek, vinden de andere partijen. ‘De besluitvorming zoals ze is verlopen, kan ook niet genegeerd worden. Hoe je het ook draait of keert, het is de N-VA die wil terugkomen op afspraken die we eerder collegiaal genomen hebben. Daar bestaat geen draagvlak voor. Het is dan aan hen om hun conclusies te trekken.’

Buigen of barsten dus. We weten het waarschijnlijk dit weekend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in