Trump heeft opvolger klaar voor ontslagen minister van Justitie
Trump kondigde het voornemen om Barr te nomineren vrijdag aan tijdens een persontmoeting aan het Witte Huis Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag aangekondigd dat hij William Barr wil voordragen als de volgende minister van Justitie. Barr, die bekendstaat als een voorstander van verregaande bevoegdheden voor de uitvoerende macht, zou zo ook de leiding krijgen over het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Indien de voordracht van Barr wordt goedgekeurd door de Senaat, treedt hij in de voetsporen van Jeff Sessions, die begin november de laan werd uitgestuurd. Maar dat proces kan nog enkele maanden aanslepen.

‘Ik hoop dat het allemaal niet te lang zal duren’, zei Trump vrijdag tijdens een ontmoeting met de pers aan het Witte Huis.

De Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie Inlichtingen, Richard Burr, spreekt tegen Bloomberg van ‘een uitstekende keuze’. Senatoren van de Democratische partij roepen Barr echter meteen op het onderzoek van Mueller, naar vermeende banden tussen de kiescampagne van Trump en Rusland in 2016, ongemoeid te laten.

Barr was van 1991 tot 1993 al eens minister van Justitie, tijdens het presidentschap van de woensdag begraven George Bush sr. In die hoedanigheid leidde hij onder meer het onderzoek naar de Lockerbie-aanslag, de terroristische aanslag op een vlucht van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am boven het Schotse plaatsje Lockerbie.