Elk jaar wereldwijd 1,35 miljoen verkeersdoden, kwart voetgangers en fietsers
Foto: Getty Images/iStockphoto

Elk jaar sterven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd 1,35 miljoen mensen door verkeersongevallen. Ruim een kwart van alle slachtoffers zijn voetgangers en fietsers, meldt de WHO vrijdag.

‘We betalen een onaanvaardbare prijs voor onze mobiliteit’, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. In 2014 vielen er nog ‘slechts’ 1,25 miljoen verkeersdoden.

Meer regeringen moeten volgens de organisatie adviezen in de praktijk omzetten, zoals snelheidsbeperkingen afdwingen, een gordel- en helmplicht opleggen, veilige voet- en fietspaden aanleggen, een alcoholverbod achter het stuur instellen, veiligheidsnormen voor voertuigen invoeren en effectieve controles organiseren.

Vooral in de armste landen is de situatie dramatisch. In Europa komen per 100.00 inwoners volgens de statistieken jaarlijks 9,3 mensen bij verkeersongevallen om het leven. In Afrika zijn dat er 26,6.

In meer dan honderd landen, met samen 5,3 miljard inwoners, is het dragen van de autogordel verplicht. Daarentegen hebben slechts 44 landen, met 2,3 miljard inwoners, effectieve wetten tegen dronkenschap achter het stuur. Kinderzitjes zijn slechts in 33 landen, met 652 miljoen inwoners, verplicht, luidt de kritiek bij de WHO.