Gele hesjes halen slag thuis: geen accijnsverhoging op diesel en benzine
Foto: Photo News
De federale regering gaat de accijnzen op diesel en benzine niet verhogen. Daardoor gaat de geplande prijsstijging met 1,5 eurocent per liter niet door.

Diesel en benzine worden op 1 januari niet nog eens 1,5 eurocent duurder. Dat zou het geval geweest zijn als de regering de accijnzen geïndexeerd had, zoals voorzien is in het regeerakkoord. Maar de regering-Michel ziet af van de voorziene indexverhoging.

'Bij haar aantreden had de regering aangekondigd jaarlijks de brandstofprijzen te indexeren om de staatskas te stijven', zegt Johan Mattart van de brandstoffenfederatie Brafco. 'Dat hebben ze ook effectief gedaan. Er waren jaarlijkse stijgingen van gemiddeld anderhalf procent per jaar.'

In regeringskringen is te horen dat de niet-indexering mogelijk is omdat de accijnsinkomsten uit brandstoffen dit jaar boven de verwachtingen lagen. Door in 2019 niet te indexeren verliest de schatkist weliswaar 90 miljoen euro, maar dat wordt goedgemaakt door de hogere inkomsten dit jaar.

Bovendien voorzag het regeerakkoord dat bij de indexering van de accijnzen ook rekening gehouden moet worden met de evolutie van de accijnzen in de buurlanden. Voor diesel liggen de accijnzen hoger dan in de ons omringende landen. Voor benzine liggen ze net lager.

Gele hesjes

Tegelijk is de niet-indexering een toegeving aan de zogenaamde gele hesjes, zo klinkt het bij verschillende regeringsbronnen. Toen de accijnzen in eerste lezing op de ministerraad kwamen, was wel nog een accijnsverhoging voorzien. Na het protest van de voorbije weken werd de verhoging vandaag geschrapt. 'We willen een signaal geven, en geen olie op het vuur gooien', klinkt het.

De gele hesjes protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Eerder deze week had premier Charles Michel een onderhoud met een aantal vertegenwoordigers van die beweging.

Ondertussen bereidt Brussel zich nogmaals voor op (ongecoördineerde) protesten door ‘gele hesjes’. De politie heeft er geen idee van hoeveel mensen zaterdag naar de hoofdstad zullen komen. Afgaande op Facebookberichten zouden ze met meer dan duizend kunnen zijn. ‘Onze diensten verzamelen op het internet alle mogelijke informatie om toch maar een vorm van analyse te kunnen maken van wat ons te wachten staat’, zegt politiewoordvoerder ­Ilse Van de keere.

Er zouden ook Franse gele hesjes naar Brussel komen voor een ‘Europese bijeenkomst’ aan Schuman. Om te vermijden dat het opnieuw uit de hand loopt, zal de politie met aanzienlijk meer manschappen aanwezig zijn. In La Capitale sprak de federale politie over een verdubbeling van het aantal agenten met 32 ruiters en 6 waterkanonnen.