Een uur wachten voor de perfecte Instagram-foto
Foto: istock/getty
Roys Peak in Lake Wanaka is een van de meest gegeerde plekjes in Nieuw-Zeeland. Je wordt er getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Mount Aspiring en de Zuidelijke Alpen, wat veel Instagram-foto’s van ongerepte natuurpracht oplevert. Maar mensen die achter zich kijken, zien vooral een lange wachtrij.

De afgelopen jaren is de populariteit van de drie uur durende wandeling naar Roys Peak enorm toegenomen dankzij beelden die verschijnen op sociale media. De Britse krant The Guardian schrijft dat het voorbije jaar zo’n 73.000 mensen de route hebben verkend, een stijging van twaalf procent in vergelijking met 2017. Voor een foto op de top moet er vaak tot een uur worden aangeschoven.

Door het aanwakkerende toerisme werden vorig jaar extra parkings en toiletten voorzien, maar dat zint de lokale bevolking niet. Zij vrezen dat het alleen nog meer toeristen zal lokken. Wie in alle rust van de wandeling wil genieten wordt al aangeraden om om 3 uur 's nachts te vertrekken.

Ook de lokale landschapsfotograaf Gilbert Van Reenen vindt dat de foto’s van Roys Peak op Instagram een vertekend beeld geven van de realiteit. Volgens hem nemen toeristen te grote risico’s voor de perfecte foto en maakt hun talrijke aanwezigheid het fragiele alpiene ecosysteem in gevaar.

Roys Peak is overigens niet de eerste plek ter wereld waar toeristen lang aanschuiven wanneer ze op hun foto niet omringd willen worden door anderen. Het is ook wachten geblazen in Noorwegen om een foto te maken op de beroemde Trolltunga, een uitstekende steenformatie tussen de fjorden die doet denken aan een tong.