Regering laat accijnsverhoging op diesel en benzine vallen
Foto: DPA
De federale regering gaat de accijnzen op diesel en benzine niet verhogen. Daardoor gaat de geplande prijsstijging met 1,5 eurocent per liter niet door.

Diesel en benzine worden op 1 januari niet nog eens 1,5 eurocent duurder. Dat zou het geval geweest zijn als de regering de accijnzen geïndexeerd had, zoals voorzien is in het regeerakkoord. Maar de regering-Michel ziet af van die indexverhoging, wat de begroting 90 miljoen euro kost.

'Bij haar aantreden had de regering aangekondigd jaarlijks de brandstofprijzen te indexeren om de staatskas te stijven', zegt Johan Mattart van de brandstoffenfederatie Brafco. 'Dat hebben ze ook effectief gedaan. Er waren jaarlijkse stijgingen van gemiddeld anderhalf procent per jaar.'

In regeringskringen is te horen dat de niet-indexering niet het gevolg is van het protest van de gele hesjes, maar wel om de belasting op brandstoffen meer in lijn te brengen met het Europese gemiddelde. Het regeerakkoord voorzag immers dat bij de indexering van de accijnzen ook rekening gehouden moet worden met de evolutie van de accijnzen in de buurlanden.

Gele hesjes

De prijs van brandstof is wel een van de strijdpunten van de zogenaamde gele hesjes. Eerder deze week had premier Charles Michel een onderhoud met een aantal vertegenwoordigers van die beweging.

Ondertussen bereidt Brussel zich nogmaals voor op (ongecoördineerde) protesten door ‘gele hesjes’. De politie heeft er geen idee van hoeveel mensen zaterdag naar de hoofdstad zullen komen. Afgaande op Facebookberichten zouden ze met meer dan duizend kunnen zijn. ‘Onze diensten verzamelen op het internet alle mogelijke informatie om toch maar een vorm van analyse te kunnen maken van wat ons te wachten staat’, zegt politiewoordvoerder ­Ilse van de Keere.

Er zouden ook Franse gele hesjes naar Brussel komen voor een ‘Europese bijeenkomst’ aan Schuman. Om te vermijden dat het opnieuw uit de hand loopt, zal de politie met aanzienlijk meer manschappen aanwezig zijn. In La Capitale sprak de federale politie over een verdubbeling van het aantal agenten met 32 ruiters en 6 waterkanonnen.