Chantal Pattyn stopt als cultuurmanager van de VRT
* Foto: inge kinnet
Na een kleine drie jaar stopt Chantal Pattyn als cultuurmanager van de VRT. Ze wil zich naar eigen zeggen concentreren op Klara en de digitale plannen van het radionet.

Pattyn is naast cultuurmanager ook netmanager van Klara én ze presenteert zelf het kunstprogramma Pompidou op die zender.

Als cultuurmanager moest ze een visie ontwikkelen en een algemeen beleid uitstippelen voor het cultuuraanbod van de VRT, over alle platformen heen. Ze hield toezicht op de werking van de cultuurredacties, de programmering en de partnerships met de culturele sector. Een mondvol dus.

Of de VRT een opvolger zoekt voor haar als cultuurmanager, is onbekend. De VRT geeft vaagweg aan dat de functie “intern herschikt” wordt. 

In een persbericht laat de omroep weten dat Klara steeds meer succes kent met haar digitale initiatieven zoals de podcasts van De zonnekoning, de webreeksen Dagelijkse kunst en Van A tot Z op VRT Nu.

In januari worden nieuwe digitale initiatieven rond het kunstprogramma Pompidou gelanceerd. ‘Het is prachtig om te zien hoe snel Klara digitaal aanslaat’, zegt Pattyn in een korte reactie.

'Onze podcasts behoren elke week tot de meest gedownloade, deze week nog waren ze nummer 1 en 3.  Van A tot Z wordt zeer gesmaakt als diepgaande webreeks op VRT Nu. Nethoofd van Klara, presentatrice en cultuurmanager zijn: dat zijn veel opdrachten. Daarom wil ik kiezen en mijn volledige aandacht aan Klara geven, zeker in het kader van het digitale verhaal dat we vanaf januari gaan uitrollen, te beginnen bij het kunstprogramma Pompidou. Dat wordt een heel uitdagend traject waar ik met volle goesting in wil vliegen.’

Eerder had ze al in interviews aangegeven dat die drie functies (presenteren, nethoofd van Klara, en cultuurmanager van de VRT) samen een behoorlijk stevige combinatie waren.