Bart De Pauw mag enveloppe met klachten tegen hem voorlopig niet inzien
Foto: BELGA

De enveloppe met klachten en verklaringen van vrouwen over Bart De Pauw blijft voorlopig verzegeld. Dat bevestigt de VRT aan onze redactie. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) wil eerst alle betrokkenen horen.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling maakte vrijdag bekend dat de presentator voorlopig de verzegelde enveloppe met klachten tegen hem niet mag inzien. De kamer wil eerst een aparte procedure starten waarbij de betrokken partijen, dat wil zeggen zowel de vrouwen als Bart De Pauw zelf, gehoord zullen worden.

De VRT stelt in een mededeling dat de omroep 'kennisneemt van het arrest' en dat dit arrest 'aangeeft dat de documenten van een preventieadviseur wel degelijk kunnen genieten van het beroepsgeheim'. Een eventuele ontzegeling van deze stukken zou een onregelmatigheid en schending van dat beroepsgeheim kunnen zijn, aldus nog de VRT.

De VRT begrijpt voorts 'dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling alle andere belanghebbenden wil horen alvorens een eindbeslissing te nemen'. Om de sereniteit van het debat te bewaren, zal de VRT hierover niet verder communiceren.

Bart De Pauw kwam op 9 november vorig jaar met een videoboodschap naar buiten waarin hij meldde dat de VRT de samenwerking had stopgezet. Er waren anonieme meldingen binnengekomen over ongepast gedrag van hem. Hij benadrukte dat het niet over fysieke aanrandingen ging, maar eerder om flirterige sms’jes.

Twee dagen later werd er een huiszoeking uitgevoerd in de gebouwen van de VRT. Er werden daarbij verzegelde omslagen in beslag genomen met daarin getuigenissen van vrouwen, die over het gedrag van De Pauw geklaagd hadden bij de preventieadviseur.