Parijse trekpleisters blijven zaterdag gesloten
De Eiffeltoren zal zaterdag leeg blijven Foto: AFP

De ‘gele hesjes’ gaan zaterdag opnieuw betogen in Parijs. Uit vrees voor ‘heftig geweld’ zullen heel wat trekpleisters en winkels die dag gesloten blijven. Ook ons ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om dit weekend naar Parijs te reizen.

Het Elysée houdt er rekening mee dat zaterdag ‘een harde kern van duizenden personen’ naar Parijs afzakt om een betoging van de gele hesjes te kapen, ‘kapot te slaan en te doden’, zei een bron aan Afp.

Afgelopen zaterdag kende de Franse hoofdstad al de zwaarste rellen sinds 1968, de regering-Macron wil voorkomen dat ook deze protestactie uit de hand loopt. Parijs graaft zich daarom in voor de ‘vierde akte’, zoals sommigen de vierde actiedag noemen. Er worden 89.000 veiligheidskrachten gemobiliseerd en naar verluidt ook antiterreureenheden.

Dat is slecht nieuws voor toeristen. De Eiffeltoren wordt gesloten omdat ‘de veiligheid van de bezoekers niet gegarandeerd kan worden’. Ook een dozijn musea sluit de deuren, waaronder het Louvre en het Musée d’Orsay. ‘We kunnen geen risico’s nemen als we de bedreiging kennen’, aldus minister van Cultuur Franck Riester.

Heel wat winkels op de Champs-Elysées volgen hun voorbeeld, nadat ze vorig weekend al brokstukken bijeen hadden moeten rapen. Verschillende evenementen zijn afgelast. Minstens vier voetbalwedstrijden uit de eerste klasse worden op een andere datum afgewerkt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om dit weekend naar Parijs te reizen. Reisorganisatie TUI betaalt de reiskosten voor de boeking aan alle klanten integraal terug.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig