60.000 gendarmen worden in Frankrijk ingezet tijdens protest gele hesjes
Archiefbeeld: agenten tijdens de protesten van de ‘gele hesjes’ in Parijs vorige week Foto: Photo News

In Frankrijk zal zaterdag een ‘ongezien’ dispositief van de gendarmerie worden ingezet voor de actiedag van de ‘gele hesjes’. In totaal zullen 89.000 agenten en gendarmen worden ingezet in heel Frankrijk.

‘Morgen zullen 106 eskadrons van de 109 op het hele grondgebied ingezet worden’, zegt de algemene directeur van de nationale gendarmerie, Richard Lizurey. ‘Er is geen precedent van die omvang. De vorige operaties hebben geleid tot de inzet van 90 eskadrons.’

Hij stelde dat de situatie uitzonderlijk is. ‘Dat maakt dat globaal genomen 60.000 gendarmen zullen instaan voor het beheer van de manifestatie’, aldus Lizurey. Tijdens de vorige actiedag op 1 december, waarbij de protesten in Parijs ontaardden in geweld, waren rond 35.000-37.000 gendarmen ingezet, als versterking van de elitepolitiediensten GIGN.

De Franse premier had al aangekondigd dat twaalf gepantserde voertuigen van de gendarmerie zullen worden ingezet in de Franse hoofdstad. In totaal worden 89.000 agenten en gendarmen ontplooid zaterdag in Frankrijk, van hen alleen al 8.000 in Parijs. Volgens Lizurey is het de bedoeling dat de pantserwagens instaan voor ‘bescherming tegen projectielen, molotovcocktails en pétanqueballen’.

Volgens de procureur van Parijs, Rémy Heitz, zijn de nodige vorderingen gedaan zodat agenten de identiteit van de manifestanten kunnen controleren. ‘Ze komen aan in een station en kunnen via de vorderingen een controle ondergaan van hun persoonlijke spullen, waarbij ze hun tassen moeten openen’, aldus de procureur. ‘Zo hebben we mensen kunnen identificeren die met wapens kwamen, of uitrustingen die de intentie tonen dat ze aan geweld willen deelnemen.’ In zulke gevallen kunnen de manifestanten worden opgepakt.

‘Het is onze plicht om onze reactie aan te passen, zodat het gevoel van straffeloosheid vermindert en gerechtigheid kan plaatsvinden’, zei hij.