Ook bitcoin zakt naar laagste punt in 14 maanden
Foto: REUTERS

De bitcoin en andere cryptomunten blijven klappen krijgen. Sinds begin dit jaar verdampte in deze erg speculatieve markt 730 miljard dollar aan waarde.

Niet alleen op de klassieke beurzen is de spanning bij beleggers te snijden (de Bel20 is sinds begin dit jaar met 20 procent gezakt en kan daardoor officieel omschreven worden als een berenmarkt, red). Ook daarbuiten, in de nieuwe speculatieve markt van de cryptomunten, groeit de vrees voor een langdurige negatieve spiraal.

80 procent minder waard

De waarde van de bitcoin zakte vanochtend onder de psychologische drempel van 3.400 dollar, waardoor de virtuele munt nu wordt verhandel op zijn laagste niveau sinds september 2017. Bitcoin, qua marktwaarde nog altijd de grootste cryptomunt, is nu 80 procent minder waard in vergelijking met de piek een jaar geleden.

De aanleiding is volgens waarnemers de beslissing van de Amerikaanse beurswaakhond SEC om de goedkeuring van een zogeheten indextracker (ETF) voor digitale munten van fintechbedrijf SolidX Partners en vermogensbeheerder Eck Associates uit te stellen. Een beslissing over mogelijk groen licht komt er nu pas eind februari 2019. Eerder zou de SEC nog voor de jaarwisseling een besluit nemen.

730 miljard dollar verdampt

Volgens gegevens van Coinmarketcap.com verloren de munten sinds het begin van dit jaar alles bij elkaar bijna 730 miljard dollar aan waarde. Eind november vorig jaar ging de bitcoin voor het eerst door de barrière van tienduizend dollar en half december 2017 was de virtuele munt zelfs heel even meer dan twintigduizend dollar waard. Tot op vandaag is dat nog altijd de hoogste stand ooit.

Handelaren en analisten weten nog altijd niet goed wat de oorzaak is van de forse koersdaling. Zorgen over veiligheid en regelgevingen zijn volgens hen het grootste struikelblok voor investeerders in digitale munten. Sceptici blijven beweren dat, hoewel de achterliggende technologie wel degelijk zijn nut heeft, de bitcoin zelf geen echte waarde heeft en dat de prijs ervan bepaald wordt door ‘wat de gek ervoor wil geven’.