Assange zou binnenkort ambassade in Londen kunnen verlaten
Julian Assange. Foto: AP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zou binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen kunnen verlaten. Dat heeft de Ecuadoraanse president Lenin Moreno donderdag laten weten.

Moreno zou van Groot-Brittannië voldoende schriftelijke garanties hebben gekregen dat Assange aan geen enkel land wordt uitgeleverd waar hij de doodstraf riskeert. De president verklaarde tegelijk dat hij Assange niet zal dwingen om de ambassade te verlaten.

De 47-jarige Julian Assange leeft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij heeft er asiel gekregen, nadat tegen hem door Zweden een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd op basis van een klacht wegens seksueel misbruik. Hoewel de zaak al in mei van vorig jaar door het Zweedse parket werd geseponeerd, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden, omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden.

Toch vreest Assange vooral de Amerikanen. De Britten zouden de klokkenluider kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie via WikiLeaks van honderdduizenden geheime documenten over operaties in Irak en Afghanistan.