Studenten in ziekenhuis na studentendoop: één jongen in coma

Een twintigjarige student van de KU Leuven ligt in coma, nadat hij voor een studentendoop zo veel vissaus had gedronken dat hij een hartstilstand kreeg. Nog twee andere ‘schachten’ van studentenvereniging Reuzegom moesten woensdagavond naar het ziekenhuis.

De drie studenten, een negentienjarige uit Hove en twee twintigjarigen uit Edegem en Zandhoven, leden allemaal aan onderkoelingsverschijnselen toen ze naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle werden gebracht.

Omdat ze gedwongen waren om visolie te drinken, hadden ze ook heel veel zout in hun bloed. Bij de jongeman uit Edegem leidde dat zelfs tot een hartaanval en de spoeddienst moest hem onderweg naar het ziekenhuis reanimeren. Hij ligt momenteel nog altijd in coma.

De doop vond plaats in een blokhut in Vorselaar en werd georganiseerd door studentenvereniging Reuzegem, die Antwerpse studenten in Leuven verenigt. In totaal namen ongeveer twintig mensen deel aan de studentendoop.

Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek geopend. Enkele studenten werden ondertussen ondervraagd, maar voorlopig werd er niemand aangehouden.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat studentenvereniging Reuzegom in opspraak komt. Vier jaar geleden werden drie leden veroordeeld tot een boete omdat ze bij wijze van doopritueel schachten een konijn lieten slachten.

De Leuvense universiteit reageert zwaar geschokt en wijst erop dat Reuzegom een charter over de dopen en dergelijke activiteiten niet heeft ondertekend.'Om de studenten bewust te maken van hun verantwoordelijkheden bij het organiseren van activiteiten, stelde de KU Leuven vorig academiejaar een charter op. Helaas weigerden er heel wat clubs waaronder Reuzegom dit charter te ondertekenen.'