De 9 beste films van de week
Foto: rr
Negen goede redenen om naar de cinema te gaan. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Girl

Loftrompet voor pirouette.


Is dit het strafste Vlaamse debuut ooit? Een meisje wil ballerina worden, maar moet dan ook nog haar jongenslichaam eraf dansen. Dit is een film die zich kwetsbaar durft opstellen en dat ook vraagt van de kijker.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Lukas Dhont >

 

 

2

Beautiful Boy

Verwoestend.


‘Ik dacht dat wij close waren. Ik dacht dat wij dichter bij elkaar stonden dan de meeste vaders en zonen. Waarom toch?’ Een vader voelt zich verraden door zijn zoon. Niet alleen omdat die crystal meth gebruikt (dat ook!), maar vooral omdat die dat achter zijn rug om doet. Felix van Groeningen heeft het geflikt: Beautiful boy, over het waargebeurde verhaal van een vader en zoon, is een film die je overspoelen kan als een tsunami. Geen waterkeringsmuur van cynisme kan je redden.

naar de recensie >

Een interview met vader en zoon Sheff, op wie de film is gebaseerd >

Een interview met Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch >

 

 

3

Climax

LSD in de sangria.


De regisseur van ‘Irréversible’ zoekt opnieuw de grenzen op van het medium film en van u, de kijker, met een feestje dat aan 130 bpm naadloos overgaat in een nachtmerrie. Een heftigere bioscoopervaring kan u dit jaar niet oplopen.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Gaspar Noé >

 

 

4

Cold war

Poolse passie.


Regisseurs die het aandurven om kunstwerken voor de eeuwigheid te maken: ze bestaan nog. Drie jaar na ‘Ida’ brengt Pawel Pawlikowski met ‘Cold war’ een prachtige film over een gedoemde liefde in een gebroken Europa.

naar de recensie >

 

 

5

Widows

Wraak van de weduwen.


Ooit moest je naar musea van hedendaagse kunst om werk te zien van Steve McQueen, die begon als videokunstenaar. Met meesterwerken als ‘Hunger’ en ‘Shame’ maakte hij naam in de arthousecinema, waarna hij de Oscar won met ‘12 years a slave’. Met ‘Widows’ heeft hij nu een thriller gemaakt voor de multiplex. Wat volgt? Een pretpark?

naar de recensie >

 

 

6

Woman at war

Niet te stoppen.


Met pijl en boog trekt een IJslandse klimaatactiviste ten strijde tegen de aluminiumindustrie. Recensent Ruben Aerts zag een charmante feelgoodfilm die zich in het publieke debat mengt. Alwéér een prima film uit IJsland: er moet daar iets in het gletsjerwater zitten. Het zal toch geen aluminium zijn, zeker?

naar de recensie >

 

 

7

Utoya 22. juli

Terreur op een eiland.


72 minuten lang moesten jongeren op het Noorse eiland Utøya vluchten voor de 410 kogels die de extreemrechtste terrorist Anders Breivik op hen afvuurde. In exact even veel tijd krijg je exact even veel knallen te verwerken in deze dramatische heropvoering van die tragische dag.

Een interview met regisseur Erik Poppe en recensie >

 

 

8

Mortal engines

Gek genoeg.


De wereld is om zeep. Steden slokken andere steden op in de strijd om de resterende grondstoffen. Eén meisje zegt nee en rebelleert. De redding moet komen van… een usb-sleutel. Geproduceerd door Peter Jackson.

naar de recensie >

 

 

9

Liebe in den Gängen

Voordeelverpakking.


Hij kan zijn vorkheftruck amper de baas wanneer hij valt voor de dame van de snoepafde-ling. Deze film uit het oosten van Duitsland zoekt enige warmte tussen de kille rekken van de groothandel.

naar de recensie >