ACOD pleit voor nieuw overleg, geen staking bij Bpost
Foto: Photo News

De socialistische vakbond ACOD zegt dat de basis het voorstel tot cao van Bpost onvoldoende vindt. Nieuwe acties staan niet op de agenda, wel overleg met de andere bonden en vervolgens met Bpost.

Het grootste probleem lijkt het gebrek aan vertrouwen te zijn. Het postpersoneel gelooft niet dat Bpost in staat is zijn beloften waar te maken. Daarin zit de aanwerving van bijna 1.000 medewerkers. ‘De mensen stellen vast dat het invullen van 300 oude vacatures al niet lukt, waarom zou het dan lukken voor 1.300 vacatures’, zegt Jean-Pierre Nyns, secretaris van het socialistische ACOD.

Nyns merkt op dat in het voorstel tot cao ook veel goede punten zitten. Toch krijgt het een onvoldoende. Een snelle oplossing lijkt niet evident. ‘Het probleem is dat het daden zal vragen om het vertrouwen te herstellen, maar je kan maar met die daden beginnen als er een akkoord is over een plan. En dat is er vandaag niet’, zegt Nyns.

Krimpende brievenpost

Bpost heeft te maken met een inkrimping van de brievenpost en met een sterke groei van de pakjes. De pakjesmarkt is echter bijzonder concurrentieel. Er wordt gewerkt tegen flinterdunne marges. Het postpersoneel klaagt erover dat het nog 50.000 vakantiedagen heeft open staan en dat het door het gebrek aan personeel verplicht wordt overuren te presteren.

‘Bpost had niet zo lang mogen wachten met naar de mensen te luisteren’, zei Nyns gisteren nog eens. Nyns gaat nu op korte termijn een strategie afspreken met de andere bonden. Op 20 december zien de bonden de directie van Bpost.