Lukas Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’ heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Golden Globes, de Amerikaanse film- en televisieprijzen van de Hollywood Foreign Press Association. Dat werd donderdagochtend (plaatselijke tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Hollywood.

‘Ik ben de Hollywood Foreign Press Association bijzonder dankbaar’, zegt regisseur Lukas Dhont in een eerste reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). ‘Het is een grote eer in het gezelschap te mogen vertoeven van zulke fantastische filmmakers. Girl ligt me enorm na aan het hart. Het is een film ontstaan uit een vriendschap die erg belangrijk is voor mij. Iedereen die mij geholpen heeft Girl tot leven te brengen, wil ik vastpakken en in hun oor fluisteren: Golden. Globe. Nominatie.’

Girl is genomineerd voor de categorie Beste buitenlandse film. De film neemt het op tegen Capernaum van de Libanese cineaste Nadine Labaki , Werk ohne Autor van de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (bekend van Das Leben der Anderen), Roma van de Mexicaan Alfonso Cuaron (Children of men, Gravity) en Shoplifters van Hirokazyu Kore-eda. Deze Japanse film won dit jaar de Gouden Palm op het festival van Cannes.

De winnaars worden op 6 januari bekendgemaakt.