Delhaize opent voor het eerst supermarkt in kerk
Delhaize opent voor het eerst een supermarkt in deze kerk. Foto: fvv

Delhaize wil een supermarkt bouwen in de monumentale Sint-Annakerk in de Gentse binnenstad. Het plan is donderdag door het Gentse schepencollege aangeduid als het beste van vijf ingediende herbestemmingsprojecten.

In april deed het Gentse stadsbestuur een oproep voor herbestemmingsprojecten in de Sint-Annakerk, vlak bij het Zuid. Een uitdagend project omdat het gebouw geklasseerd is en er uitgebreide restauratiewerken nodig zijn.

Het Consortium Markthal, een samenwerkingsverband waar ook Delimmo (de vastgoedpoot van Delhaize) deel van uitmaakt, is donderdag aangeduid als voorkeursbieder.

De exacte invulling van de site moet nog worden uitgewerkt, maar na de restauratie komt er onder meer een supermarkt. De eerste in een kerk in Vlaanderen, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. De plannen kregen al de zegen van Gentse bisschop Luc Van Looy.

De stad Gent werkt voor het project samen met investeringsmaatschappij PMV om de plannen te beoordelen. Enkele fasen moeten nog doorlopen worden en ook een prijsvoorstel moet nog worden ingediend. Het is ook nog niet beslist of uiteindelijk een verkoopovereenkomst zal worden afgesloten, of een erfpachtovereenkomst van 99 jaar.

De Sint-Annakerk, ontworpen door architecten Lodewijk Roelandt en Jacques Van Hoecke, opende haar monumentale deuren in 1869 en is een beschermd stadsgezicht. De gelijkvloerse verdieping is tweeduizend vierkante meter groot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in