Dorpelingen weigeren water te drinken uit meer waar vrouw met hiv-besmetting stierf
Themabeeld Foto: Photo News

In Karnataka, India, wordt het meer leeggepompt nadat het lichaam van een overleden vrouw gevonden werd. Ze was besmet met hiv, waardoor de dorpelingen nu weigeren nog van het water te drinken.

Het meer is de enige bron van drinkwater voor de mensen en dieren ter plaatse, maar toch kan de overheid de inwoners niet overtuigen dat het veilig is om het water te blijven consumeren. ‘We proberen uit te leggen waarom ze niet moeten panikeren, maar het mag niet baten’, zegt Dr Rajendra Doddamani, gezondheidsofficier van het Dharwad district aan Times of India. De bewoners weigeren het water nog te drinken, en eisen dat het meer wordt leeggepompt omdat ze schrik hebben besmet te raken met het hiv-virus.

‘Wanneer een persoon met een hiv-besmetting sterft, sterft het virus ook’, zegt Dr Glory Alexander, medeoprichter van de Asha Foundation. ‘Zelfs wanneer het virus het lichaam verlaat, sterft het binnen enkele seconden. Er is geen enkel risico dat het virus verspreid wordt via het water.’

Het water wordt nu al vier dagen weggepompt naar een nabijgelegen beek. Het zal zeker nog vijf dagen duren voor al het water weg is. In totaal zal het één tot twee weken duren om het meer volledig leeg te pompen, en opnieuw te vullen met water van het Malaprabha kanaal. De inwoners van het dorp wandelen nu 2 tot 3 kilometer verder om water te halen aan dat kanaal.

Het lichaam van de vrouw werd gevonden op 29 november, haar lichaam was al in een verre staat van ontbinding. Ze stierf waarschijnlijk door zelfdoding.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.